А. ПЪРВИ СПОРАЗУМЕНИЯ (1921-1946)

 

1. В началото на двадесети век, проблемът за бежанците предизвиква загрижеността на международната общност, която по хуманитарни съображения започва да поема отговорността по закрилата и подпомагането на бежанците.

2. Обществото на народите дава пример с действията си в полза на бежанците и приема редица международни споразумения в тяхна защита. Тези споразумения са отбелязани в чл. 1 А (1) на Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. (виж параграф 32 по-долу).

3. Определенията, съдържащи се в тези споразумения, поставят бежанците в категории според националния им произход, територията, която са напуснали и липсата на дипломатическа закрила от страна на бившата им родина. С подобно разпределение на бежанците по „категории" тълкуването било лесно и не създавало особени затруднения да се определи кой е бежанец.

4. Въпреки че е малко вероятно лица, попадащи под разпоредбите на тези най-първи споразумения, да поискат официалното признаване на статут на бежанец днес, такива случаи биха могли да възникнат. Тези случаи са разгледани по-долу в Глава 

II, А. Лицата, които отговарят на определението по международните споразумения, предшествуващи Конвенцията от 1951 г., обикновено се наричат „бежанци по статут".