А. Определения

(1) Бежанци по статут

32. Член 1 А (1) на Конвенцията от 1951 г. се отнася до бежанците по статут, т, е. хората, считани за бежанци по силата на разпоредбите на международни споразумения, предшествуващи Конвенцията. Тази разпоредба гласи:
„За целите на тази Конвенция терминът „бежанец" се прилага към всяко лице, което:

(1) е било считано за бежанец по силата на споразуменията от 12 май 1926 г. и 30 юни 1928 г. или по силата на конвенциите от 28 октомври 1933 г. и 10 февруари 1938 г., на протокола от 14 септември 1939 г. или на Устава на Международната организация за бежанците;

Решенията за предоставяне правото да се считат за бежанци, приети от Международната организация за бежанците в периода на нейната дейност, не са пречка за предоставяне на статута на бежанец на лица, които отговарят на условията на точка 2. "

33. Горното изброяване се прави с цел да се осъществи връзка с миналото и да се осигури приемственост на международна закрила на онези бежанци, които са предизвикали загрижеността на международната общност на по-ранни етапи. Както вече бе посочено (параграф 4 по-горе), повечето от тези документи вече са изгубили голяма част от своето значение и обсъждането им не би имало особена практическа стойност. Въпреки това, лице, признато за бежанец по един от тези документи, автоматично се явява бежанец по Конвенцията от 1951 г. По този начин притежателят на така наречения „Паспорт Нансен" или на „Удостоверение за членство", издадено от Международната организация за бежанците, трябва да бъде считан за бежанец съгласно Конвенцията от 1951 г. освен когато спрямо неговия случай се прилага една от Прекратяващите или Изключващите клаузи на Конвенцията. Казаното важи също и за живо дете на бежанец по статут.

(2) Общо определение в Конвенцията от 1951 г.

34. Съгласно Член 1А (2) на Конвенцията от 1951 г., терминът „бежанец" се прилага по отношение на всяко лице, което:
„в резултат на събития, станали преди 1 януари 1951 г., и при основателни опасения от преследване по причина на раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения, се намира извън страната, чийто гражданин то е, и не може да се ползва от закрилата на тази страна, или не желае да се ползва от такава закрила поради тези опасения; или бидейки без гражданство и намирайки се извън страната на своето обичайно местоживеене в резултат на подобни събития, не може да се завърне, или поради такива опасения не желае да се завърне в нея."

Това общо определение се разглежда в подробности по-долу.

* „Паспорт Нансен”: удостоверение за самоличност, използвано като документ за пътуване и издаван на бежанците по силата на предвоенните споразумения.
** Виж Приложение IV.
*** Документ на ООН Е/1618, стр. 39. Цитирано по-горе.
**** Това общо определение се разглежда в подробности по-долу.